"Na přechodu období vznikají vždy choroby. Choroby když
vznikají, oběti se konají." Těmito chorobami mohou být chřipky,
angíny, nevolnosti a trávící potíže, bolesti zad zejména bederní a
křížové části, ale také psychické poruchy, stres, deprese a pocity
psychické lability či neřešitelnosti situací. V tomto přechodovém
období je dobré udělat důkladnou očistu nejlépe s projímadlem, abyste
nemuseli "vykonávat oběť" v podobě zdravotních či psychických potíží. V
chladných zimních měsících se zvyšují Vítr a Sliz. Vítr je rychlejší,
proto se zvyšuje na začátku zimy. Vítr v lednu předává moc Slizu. Sliz
je pomalý, stálý a líný, zvyšuje se pomaleji a poznáme to ve druhé
polovině zimy s vrcholem koncem zimy - v dubnu.
Předjarní a jarní období je období Slizu. Sliz má na starosti
zvlhčování sliznic, konstrukci a regeneraci tkání, zejména tvrdých a
pevných. Ale i tukových. Sliz shromažďuje stavební materiál ke
konstrukci tkání a proto rád tloustne či dělá otoky. Na jaře se hůře
hubne. Mějte trpělivost, bude lépe.
Platí: "Jak venku, tak uvnitř." Venku taje sníh a led, u člověka
tají hleny. Projevuje se zahlenění, rýma, kašel, zneprůchodněné
sliznice. V tomto období se z potíží objevují alergie, astmatické,
bronchitické potíže, angíny a jiné infekční nemoci. Dále únava,
otupělost až deprese.
Vhodná chuť je ostrá (štiplavá), hořká a svíravá (trpká). Vhodné
potraviny jsou suché, např. pečivo, topinky, lupínky, pizza, pečená či
grilovaná jídla, sušené ovoce, vysušující např. syrová zelenina,
zejména zelí a růžičková kapusta. Vynikající je pohanka, ječné kroupy,
cizrna či mungo. Sliz je studený a proto má rád teplo, teplé potraviny
i nápoje. Těch nápojů malé množství. Pokud v této době budete dopoledne
jíst topinky s česnekem, nebudete smrdět, pochutnáte si a prospějete
svému zdraví, kondici a výkonnosti.
Nevhodná chuť je sladká, slaná a kyselá, včetně kvašené. Nevhodná
struktura potravin je těžká, tekutá, kašovitá, mastná a studená. Omezte
či vynechejte nápoje, tekutiny, polévky, smetanové omáčky, těstoviny,
rýži, ořechy a semena, šťavnaté ovoce, například kompoty. Do jídla si
přidávejte zahřívající koření, např. zázvor, pepř, kmín, trikatu,
pipal, muškát, hřebíček.
Pokud máte bolesti zad, masírujte si záda, nebo si nechejte
namasírovat ájurvédským masérem či masérkou, olejem nebo krémem, pokud
možno s obsahem bylin proti bolestem, vhodný je např. Ájurvédský
masážní olej proti bolestem nebo balzám Siddhalepa.
Z léčivých bylin jsou vhodné tulsí, Guduchi, Himal, gotu kola,
asafoetida, muškát, hřebíček, Liver-Kidney tbl., moringa.
pšenice vařená ve vodě, například těstoviny, oleje a tuky,
rýže, máslo, smetana, mléko, to-fu a cukrové sladkosti, např.
palačinky, slazené nápoje, kompoty, kysané nápoje, kys. zelí, kys.
mléko (acidofilní), kýška, zákys, zakysaná smetana, sýry, tvaroh,
jakýkoli ocet, minerální soli v minerálních vodách, slanečky, zelenina
ve slaných nálevech, např. houby, třešně, meloun, hrozny, grepy, rybíz,
angrešt, višně, maliny, jahody, rajčata, reveň, nektarinky
Vhodná aktivita: jakékoliv i těžké a namáhavé sporty,
lyžování, sáňkování, bruslení, pěší turistika, posilování, jízda na
kole
Nevhodná aktivita: televizní sporty
Květen (máj) - přechod od Slizu ke Žluči
Nacházíme se na konci období Slizu. V dubnu, vrcholném období
Slizu, se projevují nemoci sliznic a dýchacích cest: zahlenění, záněty
průdušek, kašel, alergie a těžké dýchání. Častokrát únava i poruchy na
pevných (Sliz) tkáních, jako jsou otoky a bolesti kloubů a kostí.
Období Slizu obvykle končí v polovině května.
Víkendový očistný program
Při přeměně potravin na živiny vznikají v těle odpadní látky.
Regulátor Sliz, který má na starosti konstrukci a regeneraci tkání,
shromažďuje kromě stavebního materiálu cokoliv např. známky, mince,
starožitnosti, kameny, lidi do týmu, pivní etikety, harampádí a také
odpady (amu), které vznikají v lidském těle. Aby se Sliz nezahltil
nahromaděnými odpady a popelem (amou), je vhodné mu pomoci důkladnou
očistou. Víkendový očistný program je popsán v knize Ájurvéda
česky na straně 197.
Stručný návod
Vyhraďte si jeden den volna. Večer před tímto volným den snězte
lehkou večeři, například polévku s pečivem. Druhý den ráno (v očistný
den - v den volna) si vezměte projímadlo. Jako projímadlo doporučuji
použít 3 polévkové lžíce ricinového oleje nebo 1 polévkovou lžíci
glauberovy soli (síran sodný bezvodý), nebo 1 polévkovou lžíci epsomské
soli (síran hořečnatý bezvodý), nebo 2,5 pol. lžíce síranu sodného
krystalického či síranu hořečnatého krystalického rozpuštěného v malém
množství teplé vody. Glauberovu či Epsomskou sůl pužijte ráno a v ten
den nejezte tuhou (kousanou) stravu. V tento den pijte pouze nápoje
podle typu člověka (čaje, ovocné šťávy ředěné vodou nebo polévkový
vývar). Pokud neznáte svůj typ, použijte jablečnou a pomerančovou šťávu
ředěnou horkou vodou případně slabý zázvorový čaj.
Až začnete druhý den po očistě jíst, jezte lehká jídla, jako je
zelenina, lehké luštěniny a obiloviny. Nejezte maso, máslo, fazole,
sóju, ryby, vajíčka a mléčné výrobky. S odpady se ze střev vyloučily i
trávící enzymy. Musíte počkat, až se vyrobí nové a mohly vám strávit
jídlo. To potrvá asi 3 dny.
Bylinná očista
Dá se použít i bylinná očista. Pro tyto účely je vhodný čaj Guduchi či
Himal (Tinospora cordifolia) nebo Triphala tbl. či Trifla. Pokud
použijete pouze bylinnou očistu užívejte čaje jeden měsíc.
Příznivci potravinové očisty mohou použít několikadenní očistu
pomocí lehké polévkové stravy.
Jídelníček na deset dní.
Asi půl hodiny před snídaní vypijte sklenici vody pokojové
teploty s čerstvou šťávou z poloviny citronu a až dvěma lžičkami
hodnotného včelího medu.
Snídaně: Máte-li velký hlad, můžete pít čerstvou ovocnou šťávu,
jinak můžete snídani zcela vynechat.
Oběd: V poledne pojezte lehké, teplé jídlo a můžete se najíst
dosyta. Dbejte přitom na svůj přirozený bod nasycení, chrání vás před
přejedením. Jezte v klidné atmosféře a po jídle zůstaňte ještě asi
patnáct minut v klidu sedět.
Večeře: Máte-li velký hlad, doporučuji jako ráno čerstvé ovocné
šťávy nebo polévky z obilí, rýže a zeleniny. Večeři jezte před 18.
hodinou. Jinak večeři vynechejte. Svačiny: Jezte pouze hlavní jídla.
Pokud vás v mezičase přepadne ,,malý hlad", utište jej čerstvými
ovocnými šťávami.
Očista horkou vodou: Pro podporu výměny látkové a k
proplachování používá ájurvéda horkou vodu. Tu pijte po půlhodině ještě
horkou a v malých doušcích. Množství si řiďte podle žízně. Nenuťte se
proto vypít nějaké určité množství. Většinou stačí asi půl malého šálku
za půl hodiny. Horká voda představuje nejdůležitější součást kúry. Vodu
vařte několik minut, neboť tak se její chuť zlepší a může také snáze
pronikat do tělesných buněk. Vařenou vodu si uchovávejte v termosce.
Očistu horkou vodou můžete použít ve kterémkoli období i samostatně.
Po deseti dnech můžete opět pomalu začít se svým normálním jídlem.
Pijte však dále horkou vodu, kterou teď můžete popíjet po hodině až
dvou hodinách. Během kúry choďte brzy spát (kolem 22. hodiny) a hodně
choďte na procházky (před 22. hodinou).
Postní kúra čtyřdenní
Při těžkých stavech amy (neřádstva), kdy je organizmus přetížen
zplodinami a tělesnými jedy a také jako úvod k léčení chronických
nemocí ájurvéda doporučuje několik postních dnů s rýžovým odvarem.
Vedle škodlivých zplodin ztratíte současně i několik kilogramů!
Při této dietě s rýžovým odvarem se po tři dny pojídá třikrát
denně - ráno, v poledne a večer - rýžová polévka a pije se hodně horké
vody. Rýžovou polévku připravíte tak, že na osobu dáte do půl litru
vody po dvou polévkových lžících rýže basmati (nebo bílé rýže) a fazolí
mungo (zelená sója) a necháte hodinu povařit. Po jednodenním namočení
fazolí mungo ve vodě stačí vařit čtvrt hodiny ve stejné vodě. Podle
chuti můžete okořenit trochou soli, šabrejem (indický kmín - džíra,
římský kmín,), zázvorem nebo rozemletou kurkumou. Množství vody můžete
také měnit a připravit tak polévku "hustší" nebo "řidší". Pohybujte se
hojně na čerstvém vzduchu a spěte dostatečnou dobu.
Čtvrtý den ráno (nejlépe sobota) si vezměte 3 polévkové lžíce
ricinového oleje na projímání zralé amy - zplodin látkové výměny a
jedovatých látek. Tento olej dejte do půl šálku vody, přidejte šťávu z
půlky citronu, špetku soli a čtvrt lžičky mletého zázvoru, vše
promíchejte a vypijte. Tato forma je příjemnější než samotný ricinový
olej. Pokud nesnášíte nebo neradi jíte rýži, můžete se ji vyhnout
lehkou zeleninovou polévkou nebo polévkou z ječmene.
Místo ricinového oleje můžete použít 1 polévkovou lžíci
glauberovy soli (síran sodný bezvodý), nebo 1 polévkovou lžíci epsomské
soli (síran hořečnatý bezvodý), nebo 2,5 pol. lžíce síranu sodného
krystalického či síranu hořečnatého krystalického rozpuštěného v malém
množství teplé vody.
První jídlo po vyprázdnění čtvrtého dne je rýžová polévka. Poté
přecházejte pomalu a opatrně na lehká, teplá a vegetariánská jídla.
Z potravin obecně jsou vhodné lehké (zelenina a některé luštěniny
či obilniny), suché (pečivo, pizza, preclíky, sušené ovoce) a chutě ostrá,
hořká (kakao, čokoláda, káva zejména kofeinová) a svíravá (trpká).
Vyhněte se rýži, těstovinám, houskovým knedlíkům a omáčkám, zejména
smetanovým, fazolím, sóji a tukům.
V období Slizu (leden až květen) se těžko hubne, protože Sliz
shromažďuje a zadržuje. Velmi mu prospívá pohyb a fyzická aktivita. Pro
toho, kdo je omezen v pohybu (bolestivé klouby, špatné dýchání) je
vhodná masáž. Ájurvédská masáž je vynikající i v době očisty
(výše uvedeného očistného programu). Změkčí a zvláční nečistoty v těle
(toxíny) a připraví je projímadlu k očistě.
Červen (jún) až srpen (august) - období Žluči
Letní měsíce jsou obdobím horké Žluče. Žluč a zejména lidé typu
Žluč uvítají chladivé potraviny, jako jsou máta, slazené nápoje, zelí,
paprika, kedlubny, melouny, třešně, těstoviny, rýže, pšeničné (bílé)
pečivo, máslo, smetana, kokos, fazole, cizrna, mungo, to-fu i sojové
boby či sojové mléko a cukrové sladkosti, např. palačinky, čokoláda,
melta, karo, kromě medu. Med je zahřívající, nehodí se pro horké
měsíce. Vhodná je též zmrzlina, zejména čokoládová, kokosová a nanuky.
Bohužel stále více výrobců dává do zmrzlin a nanuků syrovátku, která
zvyšuje žízeň a žravost. Tím odebírá zmrzlině její příjemně chladivé
účinky. Vhodná chuť je sladká, hořká a trpká.
Nevhodné jsou jahody, maliny, rybíz, angrešt, broskve, meruňky,
višně, grepy a další kyselé ovoce nebo kyselá zelenina, například
rebarbora, kysané zelí. Stejně tak nevhodné jsou kefír, syrovátka,
jogurt či jiné acidofliní potraviny. Kyselé nápoje a nápoje se
syrovátkou či kyselinou citronovou způsobují žízeň. Nevhodná chuť je
slaná, kyselá a ostrá.
Z léčivých bylin je vynikající koriandr, kurkuma, pískavice řecké
seno, fenykl, anýz, kopr. Z kořenících směsí karí směs a adžika. Vhodný
nápoj v horkých dnech je guduchi a mátový čaj.
Pokud vás postihne letní průjem, nebraňte mu v očistě.
Pravděpodobně jste do sebe dostali něco, co vaše tělo odmítá a chce se
toho zbavit. Nebo jste neprovedli jarní očistu a vaše tělo dokončuje
zmeškané.Proti průjmu jsou nejvhodnější: pšeničné (bílé) pečivo a
nekvašené mléčné výrobky.
V tomto období obecně vhodné
V tomto období obecně nevhodné
sladká, hořká, trpká, těžká, suchá, chladivá
slaná, kyselá, ostrá, lehká, olejovitá, horká
káva, čekanka, hlávkový salát, zelí, celerová nať, pivo,
kakao, růžičková kapusta, čaj mátový, černý i zelený, brambory, zelí,
škroby, oleje a tuky, třešně, hrozny, rýže, pšenice, paprika, kedlubny,
melouny, těstoviny, rýže, pšeničné (bílé) pečivo, máslo, smetana,
mléko, nezrající sýry, fazole, cizrna, mungo, to-fu i sojové boby či
sojové mléko a cukrové sladkosti, např. palačinky, slazené nápoje,
čokoláda, melta, karo, kurkuma, dubová kůra, kostival, ořechový list,
tymián, šalvěj, pelyněk, sušená paprika
sůl kuchyňská i mořská, minerální soli v minerálních vodách,
v tabletách, kyselé a kysané nápoje a nápoje s kyselinou citronovou,
slanečky, slané brambůrky, zelenina ve slaných nálevech, např. houby,
dále grepy, rybíz, angrešt, višně, maliny, jahody, rajčata, reveň,
nektarinky, kys. zelí, kys. mléko (acidofilní), kýška, zákys, zakysaná
smetana, zrajícící sýry, tvaroh, med, jakýkoli ocet
Vhodná aktivita: středně náročné a těžké sporty – běh, chůze,
horolezectví, lehké veslování, aerobik, tanec, plavání, kanoistika,
míčové hry, cykloturistika
Nevhodná aktivita: televizní sporty, příliš zahřívající
sporty
Září (september) - přechod od Žluči k Větru
"Na přechodu období vznikají vždy choroby. Choroby když
vznikají, oběti se konají." Těmito chorobami mohou být chřipky,
angíny, nevolnosti a trávící potíže, bolesti zad zejména bederní a
křížové části, ale také psychické poruchy, stres, deprese a pocity
psychické lability či neřešitelnosti situací. V tomto přechodovém
období je dobré udělat důkladnou očistu nejlépe s projímadlem, abyste
nemuseli "vykonávat oběť" v podobě zdravotních či psychických potíží.
Žluč v létě funguje podobně jako kamna: vyrábí teplo, ale také popel.
Popel z lidského těla odvádí lymfatický systém. Je vhodné mu pomoci
důkladnou očistou s ájurvédskou masáží.
Víkendový očistný program
Při přeměně potravin na živiny vznikají v těle odpadní látky.
Regulátor Sliz, který má na starosti konstrukci a regeneraci tkání,
shromažďuje kromě stavebního materiálu cokoliv např. známky, mince,
starožitnosti, kameny, lidi do týmu, pivní etikety, harampádí a také
odpady (amu), které vznikají v lidském těle. Aby se Sliz nezahltil
nahromaděnými odpady a popelem (amou), je vhodné mu pomoci důkladnou
očistou. Víkendový očistný program je popsán v knize Ájurvéda
česky na straně 197.
Stručný návod
Vyhraďte si jeden den volna. Večer před tímto volným den snězte
lehkou večeři, například polévku s pečivem. Druhý den ráno (v očistný
den - v den volna) si vezměte projímadlo. Jako projímadlo doporučuji
použít 3 polévkové lžíce ricinového oleje nebo 1 polévkovou lžíci
glauberovy soli (síran sodný bezvodý), nebo 1 polévkovou lžíci epsomské
soli (síran hořečnatý bezvodý), nebo 2,5 pol. lžíce síranu sodného
krystalického či síranu hořečnatého krystalického rozpuštěného v malém
množství teplé vody. Glauberovu či Epsomskou sůl pužijte ráno a v ten
den nejezte tuhou (kousanou) stravu. V tento den pijte pouze nápoje
podle typu člověka (čaje, ovocné šťávy ředěné vodou nebo polévkový
vývar). Pokud neznáte svůj typ, použijte jablečnou a pomerančovou šťávu
ředěnou horkou vodou případně slabý zázvorový čaj.
Až začnete druhý den po očistě jíst, jezte lehká jídla, jako je
zelenina, lehké luštěniny a obiloviny. Nejezte maso, máslo, fazole,
sóju, ryby, vajíčka a mléčné výrobky. S odpady se ze střev vyloučily i
trávící enzymy. Musíte počkat, až se vyrobí nové a mohly vám strávit
jídlo. To potrvá asi 3 dny.
Bylinná očista
Dá se použít i bylinná očista. Pro tyto účely je vhodný čaj Guduchi či
Himal (Tinospora cordifolia) nebo Triphala tbl. či Trifla. Pokud
použijete pouze bylinnou očistu užívejte čaje jeden měsíc.
Příznivci potravinové očisty mohou použít několikadenní očistu
pomocí lehké polévkové stravy.
Jídelníček na deset dní.
Asi půl hodiny před snídaní vypijte sklenici vody pokojové
teploty s čerstvou šťávou z poloviny citronu a až dvěma lžičkami
hodnotného včelího medu.
Snídaně: Máte-li velký hlad, můžete pít čerstvou ovocnou šťávu,
jinak můžete snídani zcela vynechat.
Oběd: V poledne pojezte lehké, teplé jídlo a můžete se najíst
dosyta. Dbejte přitom na svůj přirozený bod nasycení, chrání vás před
přejedením. Jezte v klidné atmosféře a po jídle zůstaňte ještě asi
patnáct minut v klidu sedět.
Večeře: Máte-li velký hlad, doporučuji jako ráno čerstvé ovocné
šťávy nebo polévky z obilí, rýže a zeleniny. Večeři jezte před 18.
hodinou. Jinak večeři vynechejte. Svačiny: Jezte pouze hlavní jídla.
Pokud vás v mezičase přepadne ,,malý hlad", utište jej čerstvými
ovocnými šťávami.
Očista horkou vodou: Pro podporu výměny látkové a k
proplachování používá ájurvéda horkou vodu. Tu pijte po půlhodině ještě
horkou a v malých doušcích. Množství si řiďte podle žízně. Nenuťte se
proto vypít nějaké určité množství. Většinou stačí asi půl malého šálku
za půl hodiny. Horká voda představuje nejdůležitější součást kúry. Vodu
vařte několik minut, neboť tak se její chuť zlepší a může také snáze
pronikat do tělesných buněk. Vařenou vodu si uchovávejte v termosce.
Očistu horkou vodou můžete použít ve kterémkoli období i samostatně.
Po deseti dnech můžete opět pomalu začít se svým normálním jídlem.
Pijte však dále horkou vodu, kterou teď můžete popíjet po hodině až
dvou hodinách. Během kúry choďte brzy spát (kolem 22. hodiny) a hodně
choďte na procházky (před 22. hodinou).
Postní kúra čtyřdenní
Při těžkých stavech amy (neřádstva), kdy je organizmus přetížen
zplodinami a tělesnými jedy a také jako úvod k léčení chronických
nemocí ájurvéda doporučuje několik postních dnů s rýžovým odvarem.
Vedle škodlivých zplodin ztratíte současně i několik kilogramů!
Při této dietě s rýžovým odvarem se po tři dny pojídá třikrát
denně - ráno, v poledne a večer - rýžová polévka a pije se hodně horké
vody. Rýžovou polévku připravíte tak, že na osobu dáte do půl litru
vody po dvou polévkových lžících rýže basmati (nebo bílé rýže) a fazolí
mungo (zelená sója) a necháte hodinu povařit. Po jednodenním namočení
fazolí mungo ve vodě stačí vařit čtvrt hodiny ve stejné vodě. Podle
chuti můžete okořenit trochou soli, šabrejem (indický kmín - džíra,
římský kmín,), zázvorem nebo rozemletou kurkumou. Množství vody můžete
také měnit a připravit tak polévku "hustší" nebo "řidší". Pohybujte se
hojně na čerstvém vzduchu a spěte dostatečnou dobu.
Čtvrtý den ráno (nejlépe sobota) si vezměte 3 polévkové lžíce
ricinového oleje na projímání zralé amy - zplodin látkové výměny a
jedovatých látek. Tento olej dejte do půl šálku vody, přidejte šťávu z
půlky citronu, špetku soli a čtvrt lžičky mletého zázvoru, vše
promíchejte a vypijte. Tato forma je příjemnější než samotný ricinový
olej. Pokud nesnášíte nebo neradi jíte rýži, můžete se ji vyhnout
lehkou zeleninovou polévkou nebo polévkou z ječmene.
Místo ricinového oleje můžete použít 1 polévkovou lžíci
glauberovy soli (síran sodný bezvodý), nebo 1 polévkovou lžíci epsomské
soli (síran hořečnatý bezvodý), nebo 2,5 pol. lžíce síranu sodného
krystalického či síranu hořečnatého krystalického rozpuštěného v malém
množství teplé vody.
První jídlo po vyprázdnění čtvrtého dne je rýžová polévka. Poté
přecházejte pomalu a opatrně na lehká, teplá a vegetariánská jídla.
Říjen (október) až prosinec (december) - období Větru
Podzimní období je období Větru. Vítr sklízí ze stromů listy, aby
mohly shnít a přeměnit se na hnojivo pro příští rok. Platí: "Jak venku,
tak uvnitř." Zvyšující se vítr venku zvyšuje i Vítr uvnitř lidského
těla. Vítr je rychlý, pohyblivý, ochlazující, vysušující, proměnlivý a
lehký. Proto přijímejte opačné podněty. Vyhýbejte se průvanu, chladu,
oblečte si neprofoukavé oblečení, pijte teplé nápoje a jezte teplá
jídla. Vynikající je vana s horkou vodou s následnou olejovou masáží
těla. Vhodná chuť je sladká, slaná a kyselá, kromě kvašené. Vhodná
struktura potravin je těžká, tekutá, kašovitá, mastná a horká. Dopřejte
si polévky, smetanové omáčky, těstoviny, rýži, ořechy a semena,
šťavnaté ovoce, jako např. hrozny a švestky. S ochlazujícím se ročním
obdobím si do jídla přidávejte zahřívající koření, např. zázvor, pepř,
kmín, trikatu, pipal, muškát, hřebíček.
Pokud máte bolesti zad, masírujte si záda, nebo si nechejte
namasírovat od ájurvédského maséra či masérky, olejem nebo mastným
krémem, pokud možno s obsahem bylin proti bolestem, vhodný je např.
Ájurvédský masážní olej proti bolestem nebo balzám Siddhalepa.
Nevhodné potraviny jsou suché, např. topinky, lupínky, sušené
ovoce, studené jako jsou chlazené nápoje či zmrzlina, vysušující např.
syrová zelenina, zejména zelí a růžičková kapusta.
Z léčivých bylin je nejvhodnější slanina, bůček, špek, máslo,
smetana, tuňák v oleji, sardinky a sádlo. Pro toho, kdo nejí živočišné
potraviny, jsou vhodné oleje. Ty se bohužel nedají mazat na chléb.
Jediný rostlinný tuk, který se dá mazat na chléb či pečivo je kokosový
tuk. Ten při teplotě pod 23 stupňů je tuhý, nad 23 stupňů je tekutý.
Množství těžkých a mastných potravin přizpůsobte velikosti své fyzické
aktivity. Při fyzicky aktivním životě můžete přijímat větší množství
těžkých a mastných látek.
Z rostlinných bylin jsou vhodné gotu kola, asafoetida, muškát,
hřebíček.
V tomto období obecně vhodné
V tomto období obecně nevhodné
sladká, slaná, kyselá, těžká, mastná, horká
ostrá, hořká, trpká, lehká, suchá, studená
zelenina pouze tepelně upravená, škroby, oleje a tuky,
třešně, hrozny, rýže, pšenice, melouny, těstoviny, bílé pečivo, máslo,
smetana, mléko, růžová čočka, cizrna, mungo, to-fu a cukrové sladkosti,
např. palačinky, slazené nápoje, kmín, zázvor, pepř, asafoetida,
hřebíček, skořice, muškát, med, nezrající sýry
Vhodná aktivita: nenáročné a lehké sporty – lehký běh,
procházky, jógové cviky, tai-či, tanec, plavání v teplé vodě, míčové
hry, lehká cykloturistika i televizní sporty
Nevhodná aktivita: příliš těžké a namáhavé sporty
Leden (január) - přechod od Větru ke
Slizu
"Na přechodu období vznikají vždy choroby. Choroby když
vznikají, oběti se konají." Těmito chorobami mohou být chřipky,
angíny, nevolnosti a trávící potíže, bolesti zad zejména bederní a
křížové části, ale také psychické poruchy, stres, deprese a pocity
psychické lability či neřešitelnosti situací. V tomto přechodovém
období je dobré udělat důkladnou očistu nejlépe s projímadlem, abyste
nemuseli "vykonávat oběť" v podobě zdravotních či psychických potíží. V
chladných zimních měsících se zvyšují Vítr a Sliz. Vítr je rychlejší,
proto se zvyšuje na začátku zimy. Vítr v lednu předává moc Slizu. Sliz
je pomalý, stálý a líný, zvyšuje se pomaleji a poznáme to ve druhé
polovině zimy s vrcholem koncem zimy - v dubnu.
Víkendový očistný program
Při přeměně potravin na živiny vznikají v těle odpadní látky.
Regulátor Sliz, který má na starosti konstrukci a regeneraci tkání,
shromažďuje kromě stavebního materiálu cokoliv např. známky, mince,
starožitnosti, kameny, lidi do týmu, pivní etikety, harampádí a také
odpady (amu), které vznikají v lidském těle. Aby se Sliz nezahltil
nahromaděnými odpady a popelem (amou), je vhodné mu pomoci důkladnou
očistou a ájurvédskou masáží. Víkendový očistný program je
popsán knize Ájurvéda česky na straně 197.
Stručný návod
Vyhraďte si jeden den volna. Večer před tímto volným den snězte
lehkou večeři, například polévku s pečivem. Druhý den ráno (v očistný
den - v den volna) si vezměte projímadlo. Jako projímadlo doporučuji
použít 3 polévkové lžíce ricinového oleje nebo 1 polévkovou lžíci
glauberovy soli (síran sodný bezvodý), nebo 1 polévkovou lžíci epsomské
soli (síran hořečnatý bezvodý), nebo 2,5 pol. lžíce síranu sodného
krystalického či síranu hořečnatého krystalického rozpuštěného v malém
množství teplé vody. Glauberovu či Epsomskou sůl pužijte ráno a v ten
den nejezte tuhou (kousanou) stravu. V tento den pijte pouze nápoje
podle typu člověka (čaje, ovocné šťávy ředěné vodou nebo polévkový
vývar). Pokud neznáte svůj typ, použijte jablečnou a pomerančovou šťávu
ředěnou horkou vodou případně slabý zázvorový čaj.
Až začnete druhý den po očistě jíst, jezte lehká jídla, jako je
zelenina, lehké luštěniny a obiloviny. Nejezte maso, máslo, fazole,
sóju, ryby, vajíčka a mléčné výrobky. S odpady se ze střev vyloučily i
trávící enzymy. Musíte počkat, až se vyrobí nové a mohly vám strávit
jídlo. To potrvá asi 3 dny.
Bylinná očista
Dá se použít i bylinná očista. Pro tyto účely je vhodný čaj Guduchi či
Himal (Tinospora cordifolia) nebo Triphala tbl. či Trifla. Pokud
použijete pouze bylinnou očistu užívejte čaje jeden měsíc.
Příznivci potravinové očisty mohou použít několikadenní očistu
pomocí lehké polévkové stravy.
Jídelníček na deset dní.
Asi půl hodiny před snídaní vypijte sklenici vody pokojové
teploty s čerstvou šťávou z poloviny citronu a až dvěma lžičkami
hodnotného včelího medu.
Snídaně: Máte-li velký hlad, můžete pít čerstvou ovocnou šťávu,
jinak můžete snídani zcela vynechat.
Oběd: V poledne pojezte lehké, teplé jídlo a můžete se najíst
dosyta. Dbejte přitom na svůj přirozený bod nasycení, chrání vás před
přejedením. Jezte v klidné atmosféře a po jídle zůstaňte ještě asi
patnáct minut v klidu sedět.
Večeře: Máte-li velký hlad, doporučuji jako ráno čerstvé ovocné
šťávy nebo polévky z obilí, rýže a zeleniny. Večeři jezte před 18.
hodinou. Jinak večeři vynechejte. Svačiny: Jezte pouze hlavní jídla.
Pokud vás v mezičase přepadne ,,malý hlad", utište jej čerstvými
ovocnými šťávami.
Očista horkou vodou: Pro podporu výměny látkové a k
proplachování používá ájurvéda horkou vodu. Tu pijte po půlhodině ještě
horkou a v malých doušcích. Množství si řiďte podle žízně. Nenuťte se
proto vypít nějaké určité množství. Většinou stačí asi půl malého šálku
za půl hodiny. Horká voda představuje nejdůležitější součást kúry. Vodu
vařte několik minut, neboť tak se její chuť zlepší a může také snáze
pronikat do tělesných buněk. Vařenou vodu si uchovávejte v termosce.
Očistu horkou vodou můžete použít ve kterémkoli období i samostatně.
Po deseti dnech můžete opět pomalu začít se svým normálním jídlem.
Pijte však dále horkou vodu, kterou teď můžete popíjet po hodině až
dvou hodinách. Během kúry choďte brzy spát (kolem 22. hodiny) a hodně
choďte na procházky (před 22. hodinou).
Postní kúra čtyřdenní
Při těžkých stavech amy (neřádstva), kdy je organizmus přetížen
zplodinami a tělesnými jedy a také jako úvod k léčení chronických
nemocí ájurvéda doporučuje několik postních dnů s rýžovým odvarem.
Vedle škodlivých zplodin ztratíte současně i několik kilogramů!
Při této dietě s rýžovým odvarem se po tři dny pojídá třikrát
denně - ráno, v poledne a večer - rýžová polévka a pije se hodně horké
vody. Rýžovou polévku připravíte tak, že na osobu dáte do půl litru
vody po dvou polévkových lžících rýže basmati (nebo bílé rýže) a fazolí
mungo (zelená sója) a necháte hodinu povařit. Po jednodenním namočení
fazolí mungo ve vodě stačí vařit čtvrt hodiny ve stejné vodě. Podle
chuti můžete okořenit trochou soli, šabrejem (indický kmín - džíra,
římský kmín,), zázvorem nebo rozemletou kurkumou. Množství vody můžete
také měnit a připravit tak polévku "hustší" nebo "řidší". Pohybujte se
hojně na čerstvém vzduchu a spěte dostatečnou dobu.
Čtvrtý den ráno (nejlépe sobota) si vezměte 3 polévkové lžíce
ricinového oleje na projímání zralé amy - zplodin látkové výměny a
jedovatých látek. Tento olej dejte do půl šálku vody, přidejte šťávu z
půlky citronu, špetku soli a čtvrt lžičky mletého zázvoru, vše
promíchejte a vypijte. Tato forma je příjemnější než samotný ricinový
olej. Pokud nesnášíte nebo neradi jíte rýži, můžete se ji vyhnout
lehkou zeleninovou polévkou nebo polévkou z ječmene.
Místo ricinového oleje můžete použít 1 polévkovou lžíci
glauberovy soli (síran sodný bezvodý), nebo 1 polévkovou lžíci epsomské
soli (síran hořečnatý bezvodý), nebo 2,5 pol. lžíce síranu sodného
krystalického či síranu hořečnatého krystalického rozpuštěného v malém
množství teplé vody.
První jídlo po vyprázdnění čtvrtého dne je rýžová polévka. Poté
přecházejte pomalu a opatrně na lehká, teplá a vegetariánská jídla.
Pokud chcete navštívit některou poradnu zavolejte
(nepoužívejte SMS-ky):